'Van lassen word ik blij, het is zo rustgevend’

Vrouwen in de metaalindustrie. Ze zijn op één hand te tellen. En dat is best vreemd, want de metaalwereld is the place to be als je van creatief en afwisselend werk houdt. Britney Verwegen (18) uit Uden en Kamila Polowczyk (21) uit Zijtaart zijn vastbesloten het te gaan maken in “het metaal”, ze werken met veel overgave in onze werkplaats.

Kamila begon als leerling constructiebankwerker van het ROC in Veghel en is inmiddels in vaste dienst als lasser. “Van lassen word ik blij; het is enorm rustgevend, omdat je je goed moet concentreren”. Kamila en Britney kozen vol overtuiging voor de metaalindustrie. Britney: “De praktijkvakken op school vond ik het leukste, en metaal sprong daaruit.” Kamila snuffelde van diverse vakgebieden. “Ik heb een tijdje zorg en welzijn gedaan, maar dat vond ik helemaal niks, maar nu heb ik mijn plek gevonden”.

Doe wat je leuk vindt
Britney is de enige vrouw in de werkplaats bij Staalbouw Hendriks, Kamila bij Van Grinsven Metaalbewerking. “Dat maakt echt niks uit hoor”, zeggen beide dames in koor. Kamila: “Je moet doen wat je leuk vindt. Als dit werk je ligt; doen!” Britney sluit zich daar bij aan. “Volg je hart. Doe wat je graag wilt.” Ja, natuurlijk krijg je van dit werk vieze handen. Maar waarom zou dat voor vrouwen een probleem zijn? Kamila vindt de vraag maar vreemd. “Ik heb ook gewoon nagellak op hoor”. “Kijk maar.”

Een echte allrounder
Leerlingen bij zowel Staalbouw Hendriks als Van Grinsven Metaalbewerking worden zo allround mogelijk opgeleid. Je kunt proeven van al het werk in de werkplaats, zoals lassen, draaien, frezen en boren. “Toen ik begon, wilde ik alleen lassen”, zegt Britney, die de bbl-opleiding metaalconstructie bij ROC Veghel volgt. “Nu kan ik veel meer, en vind ik het juist leuk om steeds ander werk te doen.” Zo werkt ze met vijftien collega’s aan een groot trappenhuis. “Ik richt me vooral op het samenstellen: gaten in balken maken met de freesmachine, plaatjes eraan hechten en soms mag ik ook aflassen. Bij lassen kan ik me het beste concentreren. Je moet dan erg goed opletten.” Kamila is het daar mee eens. “Eén klein foutje kan grote gevolgen hebben, dus je wilt perfect werken.” Uitgeleerd is ze nog lang niet, “Ik wil een hele goede lasser worden en veel diploma’s en certificaten halen, hiervoor worden mij ook de mogelijkheden geboden binnen het bedrijf!”

Meer weten over leren en werken bij Staalbouw Hendriks B.V. en Van Grinsven Metaalbewerking B.V.? Check onze website: www.staalbouwhendriks.nl en www.vangrinsvenmetaal.nl of neem contact op met onze praktijkbegeleiders MaartenSpierings bij Van Grinsven Metaalbewerking B.V. 0413-350495 of Thieu Selten bij Staalbouw Hendriks B.V. 0413-364941.